Michael Jackson: wacko briljant en inspirerend

Michael Jackson

Laatst zag ik de documentaire “Bad 25”, over de totstandkoming van het album “Bad”, meer dan 25 jaar geleden uitgebracht door Michael Jackson. Wat het vooral indrukwekkend maakte, was de passie waarmee het album is geproduceerd en de korte films (meer dan een clip dus) werden gemaakt. Dit blog gaat over MJ’s ambitie, drive, perfectie en kennis. Tot in het extreme aan toe…

Ambitie

Toen het album “Off the wall” een groot succes werd zouden vele artiesten al blij zijn met de evenaring ervan voor de nieuwe plaat. Michael Jackson niet: hij wilde het succes verdubbelen. Het resultaat: “Thriller”, het best verkochte album aller tijden!

Het geeft maar aan dat je groot moet denken om tot betere prestaties te komen. Leg de lat hoog! Als je uiteindelijk je doelstelling niet haalt, is dat niet eens erg. Het gaat om de mindset. Voor de uitwerking en begeleiding van mijn projecten ga ik voor een 10, wetende dat je soms concessies moet doen. Met het eindresultaat kan ik prima leven. Ga je op voorhand lager zitten qua eisen en vind je het wel best, dan is dat terug te zien in het resultaat (in mijn geval: een minder doordacht en uitgevoerd gebouw).

Drive

Michael Jackson was dus zeer veeleisend, voor zichzelf maar ook voor z’n teamgenoten. Zij moesten dezelfde passie op de mat leggen en dezelfde drive hebben om zo het beste in elkaar naar boven te halen.
Ik heb het zelf een keer (in het klein) meegemaakt toen ik nog op de Academie van Bouwkunst zat. Elke week was er een opdracht, waardoor de boog continu gespannen stond. Er was altijd wel iemand met een briljante uitwerking. Dat pushte het niveau zodanig op dat het soms freaky werd, je belandde in een soort flow. Keerzijde van de medaille was dat mensen die niet konden of wilden aanhaken, ook zonder pardon werden afgeserveerd. Daarom geloof ik ook dat veel inspirators al snel het predikaat “niet mee te werken” krijgen, ze worden niet begrepen omdat ze op een ander level zitten.

Perfectie

Michael Jackson had zo’n team waarin alles klopte en waarin men elkaar tot op grote hoogte inspireerde.
Hij bracht de juiste mensen bij elkaar of zijn teamgenoten brachten mensen in die op dat moment nodig waren. Zonder uitzondering van een zeer hoog niveau en dag en nacht bezig met hun vak. Zo waren er dansers die samen met MJ tot diep in de nacht danssessies hielden om naar een perfecte choreografie toe te werken. Perfectie dus, tot ver achter de komma. In dans, in zang, in opbouw van de nummers, in de korte films, in kleding, etc. En dit alles integraal afgestemd op elkaar, zoals een gebouw ook integraal afgestemd zou moeten zijn.

Kennis

Wie denkt dat Michael Jackson z’n moves zelf bedacht heeft: dat is dus deels waar. Hij haalde veel inspiratie uit zijn teamgenoten maar ook uit dansfilms uit de jaren ‘30. Het briljante was dat hij onderdelen uit die dansfilms opnam in zijn choreo, waardoor iets compleet nieuws ontstond. Hij zoog als een spons alle kennis op uit wat hij zag, leerde alles uit z’n hoofd, ging er mee combineren en voegde spontane dingen toe. Hij greep in z’n kruis bijvoorbeeld, dat had je niet in de jaren ’30.

Kennis is macht, zeker als je iets speciaals kunt toevoegen zodat er iets unieks ontstaat.

In mijn vak is elk gebouw uniek, er zit altijd wel iets in waardoor je jezelf tot het uiterste moet verdiepen om het op te lossen. Niet alleen bouwkundig, maar juist ook installatietechnisch of constructief. Het eindresultaat is altijd een integraal afgestemd gebouw. En het mooie is dat ik in de voorbereiding alles gemodelleerd en uitgezocht heb, waardoor ik in de uitvoering de aannemers altijd een paar stappen voor blijf. Zo kan ik het bouwteam helpen fouten te voorkomen. Door kennis dus.

Michael Jackson was misschien wacko, maar vooral briljant.
De documentaire werkt inspirerend, door het op jezelf te reflecteren.
Ontdek “The man in the mirror”, en “Beat It”!
Ontdek jezelf, en ga ervoor!

bouwkundePro

ing. Maurice van Dinther