BIM coördinator

In een bouwproces worden vele modellen uitgewisseld. Een goede BIM coördinator behoudt het overzicht, weet hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, en zorgt dat alles in elkaar past: bouwkundePro.

BIM coördinator

Vele ontwerp- en assemblagemodellen heb ik de revue al zien passeren. Met behulp van Solibri kun je visueel al een hoop zien, maar uiteraard kan er ook “geclasht” worden. Vervolgens werk ik dit uit in een BCF presentatie die ik deel met de bouwpartners. Tweewekelijks bespreken we de clashes en lossen we ze op.

Elementen juist classificeren

Naast dit soort harde clashes, waarbij elementen niet goed op elkaar zijn afgestemd, is het ook van belang de elementen juist te classificeren. Elementen moeten worden voorzien van eigenschappen zoals materiaal, brandwerendheid en de bouwlaag waarin het element zich bevindt. We geven dus invulling aan de I van BIM: we stoppen informatie in de modellen.
bim coordinator bouwkundePro

BIM Basis ILS

Elke BIM coördinator kent de spelregels voor het classificeren van elementen: de BIM Basis ILS (Informatie Leverings Specificatie).

Verdere uitleg en mijn ervaringen vind je in mijn uitgebreide artikel over BIM Basis ILS. Omdat beeld meer zegt dan woorden, heb ik het artikel vertaald naar een speciale infographic. Deze is uiteraard vrij te downloaden.

Download de BIM Basis ILS Infographic.

BIM Revit

We werken met alle partijen in een uniform bestandsformaat: IFC. Op de een of andere manier moet je ervoor zorgen dat de gevraagde informatie vanuit de native software op een juiste manier geëxporteerd wordt. Vanuit Revit kan het soms een uitdaging zijn om dit voor elkaar te krijgen. Regelmatig schrijf ik hiervoor aparte property sets, waarin de element-eigenschappen gegroepeerd en gestructureerd naar IFC vertaald worden.

BIM Specialist

Ben je aannemer of architect en zoek je een BIM coördinator met inlevingsvermogen en een helicopterview? Maak dan vrijblijvend een afspraak.