De mogelijkheden van Virtual Reality (VR)
Vorige week heb ik voor het eerst een Virtual Reality sessie mogen ondergaan. In eigen werk nog wel. Wat ontzettend gaaf om in het model te lopen waar je meer dan een jaar intensief aan hebt gewerkt. Welke mogelijkheden biedt zo’n VR-model nog meer?
VR is net echt
Als je zo’n bril op krijgt, zie je naast het VR-model op de grond twee joysticks liggen. Die liggen er niet alleen virtueel, maar ook in het echt. De bedoeling is dat je ze opraapt. Alle vier
Met die joysticks waan je je in een StarWars achtige setting. Je kunt jezelf teleporteren naar bepaalde plekken die je aanwijst met je stick. Je lift jezelf naar boven, waardoor je boven het gebouw zweeft, of je gaat gewoon lopen totdat je een blauw raster ziet. Dat is het teken dat je een wand nadert van de ruimte waar je je op dat moment écht bevindt.
En het gekke is: het lichaam reageert als in de normale wereld. Zo stond ik op de rand van een balkon en kreeg ik het aardig benauwd. En ook het liftgevoel in de maag was er, terwijl ik alleen virtueel opsteeg.
Ervaring van ruimte
Door die VR-ervaring krijg je eens te meer het idee wat je nu eigenlijk aan het modelleren bent. Afgezet tegen Virtual Reality is een BIM-model eigenlijk best wel abstract. Dat bleek ook wel toen wij een aantal leden van het bouwteam uitnodigden om het gebouw in VR te ervaren. De ooh’s en aah’s waren niet van de lucht, alsof ze het spectaculaire ontwerp voor het eerst zagen. En dat terwijl we al maanden modelchecks in BIM doen. Virtual Reality laat het gebouw echt tot leven komen.
VR als marketingtool
Als je dit gegeven eens doortrekt richting potentiële kopers van de appartementen, is het sommetje snel gemaakt. De koper weet precies wat ie krijgt door de VR-ervaring, en kan ook wensen kenbaar maken. Zelfs ontwerpvarianten kunnen op deze manier bekeken en beoordeeld worden op ruimtebeleving. Zodat je achteraf nooit verrast wordt.
Virtual Reality met issues
Zou het mogelijk zijn om zaken die je opvallen in de VR omgeving te voorzien van een virtueel plakkertje? Zodat een opdrachtgever of architect door het model kan lopen en zijn verbeterpunten op een laagdrempelige manier kenbaar kan maken.
Ervaring leert namelijk dat men moeite heeft om door een Solibri model te navigeren en issues aan te maken. Dat is meer iets voor BIM engineers, niet voor opdrachtgevers of architecten.
Nee, Virtual Reality moet het zijn. Laagdrempelig, voor iedereen beschikbaar, en voorzien van mogelijkheden om opmerkingen te plaatsen. Ik ben enthousiast!