Het BIM model in breder perspectief

De ontwikkelingen in BIM volgen elkaar in hoog tempo op, en gaat veel verder dan het opbouwen van een goed BIM model. De markt fragmenteert zich in verschillende specialismen, en dat biedt kansen voor partijen buiten de bouwwereld. De game-industrie, 3D-printing, app-bouwers en programmeurs doen hun intrede. BIM in breder perspectief.

 

Ontwerpbureaus vs. BIM-bureaus

In de architectenwereld lijkt een tweedeling te ontstaan. Er zijn bureaus die zich willen beperken tot een goed ontwerp, en dit laten uitwerken tot een BIM model door andere bureaus. Inbo is een goed voorbeeld van zo’n BIM-bureau, dat niet alleen haar eigen architectuur uitwerkt. Ontwerpen van gerenommeerde architectenbureaus komen daar terecht vanaf DO-fase, en van daaruit wordt het model (opnieuw) opgezet. De BIM basis ILS is daarbij onmisbaar geworden.

Ontwikkelende aannemers zetten hun projecten inmiddels ook weg bij dit soort bureaus, en werken daar intensief mee samen.

 

Solibri Modelcheck

Aannemers concentreren zich in de uitvoering op het assembleren van hun BIM model. Het coördineren van de verschillende modellen kan met Navisworks, maar eerlijkgezegd is Solibri de standaard aan het worden als het gaat om modelchecking. Gebruiksvriendelijk, en ogenschijnlijk zonder beperkingen.

Om die reden heb ik me ook laten bijscholen tot BIM coördinator. Communiceren doen we via BCF, en je kunt de clashlocatie snel terugvinden door het ID van het element in Revit in te voeren. Wel is de vraag in hoeverre de architect regelsets schrijft en de rol van BIM manager toebedeeld krijgt. In het ontwerpteam zou je het wellicht nog af kunnen met de Interference Check in Revit, ook al omdat het importeren van IFC bestanden steeds eenvoudiger wordt.

 

Goede Add-inns

Het bouwen van een goede add-in voor Revit levert een hoop gebruiksgemak op voor de Revit modelleur, zoals een app dat kan voor Android of iOS. De Coins Auto Section Box is een veelgebruikte add-in, die je in staat stelt met een druk op de knop een deel van het model uit te lichten. In Revit 2016 heeft Autodesk een soortgelijke functie geïntroduceerd, maar het origineel is beter.

Een andere nuttige add-in is de Excel in- en exporter. Een gratis tool waarmee je schedules vanuit Revit kunt exporteren en in excel kunt gaan bewerken. Als je in Revit een parameter hebt aangemaakt die een afgeleide moet zijn van een reeds bestaande parameter, kun je je formule in excel invoeren. Als je klaar bent, importeer je de excelsheet weer terug naar Revit, en voilà: je hebt het voor elkaar.

Add-ins die het model in tijd opbouwt (planning), de kosten raamt of een meerjarenonderhoudsplanning genereert zijn nog maar een kwestie van tijd. Waarbij de calculator of de planner aan de knoppen zit, maar niet blind vaart op deze hulpmiddelen.

 

Programmeren met Dynamo

Dynamo gaat nog een stap verder. Met deze add-in kun je scripts schrijven en daadwerkelijk programmeren. Dit is werk voor de whizkids, maar vereist wel enige kennis van waar de behoefte ligt. De mogelijkheden zijn eindeloos: van een wokkelvormig geparametriseerd gebouw tot het modelleren van ruimteafwerking, van complete ruimtenummering tot het implementeren van een afbeelding in het model.

Stel je voor dat je een programma van eisen in Dynamo stopt als regelset, en het optimale gebouwontwerp rolt uit het programma…

 

Virtual Reality

Het BIM model leent zich uitstekend voor presentatie en printing, en ook hier volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Virtual Reality is niet voor niets het thema tijdens de verschillende BIM congressen, en ik heb er zelf ook een blog aan gewijd. Het spreekt tot de verbeelding en iedereen wil er iets mee.

De Microsoft Hololens, Oculus Rift, HTC Vive en de Samsung Gear zijn al beschikbaar voor gebruik. Alleen: hoe krijg je je model op dit niveau? De game-industrie bouwt continu modellen en heeft dus al een schat aan ervaring die we kunnen gebruiken.

Een mooi voorbeeld is de Enscape add-in voor Revit. Hiermee kun je realtime door je model lopen waarbij acties in Revit live getoond worden. Het aanpassen van de vloerafwerking of het verplaatsen van een balie zie je dus live in je gerenderde model gebeuren. Het ziet er erg gaaf uit in bovenstaande tutorial, en het werkt ook echt zo makkelijk! Mocht je je materialen nog niet op orde hebben, dan is er ook een paper-modus. Zonder materialisering, maar met de realtime VR-ervaring.

Al met al blijkt het modelleren van een bouwkundig BIM model slechts een puzzelstukje in een groter geheel. Het clashen, programmeren en visualiseren trekken BIM naar een breder perspectief.

Wat wordt jouw rol hierin?