Bouwlokaal: leren ondernemen in de bouwwereld

bouwlokaal

Vrijdag 24 juni jongstleden heb ik de eindpresentatie bijgewoond van de deelnemers van Bouwlokaal. Een erg leuke, herkenbare en inspirerende ervaring. De vraag die ik daar beantwoord kreeg is of deze opleiding van toegevoegde waarde zou kunnen zijn voor startende ondernemers in de bouwwereld.

 

Wat is Bouwlokaal?

Bouwlokaal, niet te verwarren met de Bouwlokalen van SBR en Bouwend Nederland, is een initiatief van Tamara Rookus en Frank Pörtzgen. Zij merkten dat veel vakgenoten in de bouw prima hun vak verstaan, maar de ondernemersvaardigheden missen om dit om te zetten in klinkende munt. Omdat er geen opleiding bestaat die hierin voorziet, zijn zij die zelf in 2015 gestart. De eindpresentatie van de tweede lichting geeft een goede indruk van wat je kunt leren in een halfjaar tijd.

 

Leerlijn 1: Werkopdrachten

Het groot pluspunt aan deze opleiding is dat er partnerbedrijven aan verbonden zijn. Zij delen hun kennis in de vorm van lezingen, maar geven de studenten ook concrete werkopdrachten. De deelnemers, veelal startende ondernemers, krijgen bovendien een netwerk in de schoot geworpen. Anderzijds krijgt het partnerbedrijf nuttige adviezen voor hun bedrijfsvoering. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Zo heeft Nexit Architecten advies gekregen over hoe ze voet aan de grond kunnen krijgen in Duitsland. ABT weet nu hoe ze de laboratoriumwereld moeten aanvliegen, en het Rijnstate Ziekenhuis kreeg een aanbeveling voor de beste contractvorm voor verbouwingen.

Een opvallende werkopdracht vond ik die van Giesbers Wonen. Architect Serge van de Moesdijk kreeg de opdracht de conceptwoningen van de verschillende aannemers naast elkaar te zetten. De vraag was hoe het concept van Giesbers zich kan onderscheiden ten opzichte van de rest. Wat bleek: de conceptwoningen hebben uiteindelijk allemaal dezelfde plattegrond, maar in een ander jasje. Het typeert de eenheidsworst van dit moment. Niet voor niets kreeg Giesbers de aanbeveling de conceptwoning om te vormen tot conceptuele woningen.

 

Relatiegeschenk als werkopdracht

De meest in het oog springende werkopdracht was toch wel die van Carel Lanters, beeldend kunstenaar. Bouwlokaal beseft heel goed dat de partnerbedrijven ontzettend belangrijk zijn, en gaf hem de werkopdracht om een relatiegeschenk te ontwikkelen. Dat werd een kapstok, waarbij de haakjes waren afgestemd op de aard van het partnerbedrijf. Een huisje voor de architecten, een hamer voor de aannemers, een boompje voor de landschapsarchitect…

 

Leerlijn 2: Businessplan

Nadat de werkopdrachten in snelle pitches waren gepresenteerd, volgden de toekomstplannen van de tien deelnemers. Alle presentaties eindigden met een vraag aan het publiek:

– Hoe kan ik een open source patiënten portal opzetten?
– Hoe kan ik mijn Tiny House in de markt zetten?
– Wie weet er beelden in de openbare ruimte die opgeknapt moeten worden?
– Wie kent er bureaus in de restauratiewereld?
– Hoe krijg ik mijn boek gefinancierd?
– Wie mag er niet ontbreken tijdens onze open lab sessie over de uitvaartbranche?

Je ziet aan de vraagstelling de diversiteit aan deelnemers, hun achtergrond en hun ambities.
Twee presentaties sprongen er wat mij betreft uit: de van Marcel Barzilay en Architecten_Lab.

 

Marcel Barzilay: Experimenteel bouwen

We hadden net gezien hoe de woningbouw er tegenwoordig aan toe is.
Hoe anders was het in de jaren ’70, waar je subsidie kreeg als je experimenteel bouwde.
Iedereen kent de kubuswoningen van Piet Blom nog wel.

Architect Marcel Barzilay is gefascineerd door de jaren ’70 woningbouw, en heeft het plan opgevat om een boek samen te stellen van dit soort experimentele projecten. Geweldig idee, en hij kreeg er de handen mee omhoog toen gevraagd werd wie zich wilde voorinschrijven voor het boek.
Het financieringsprobleem was meteen opgelost.

Wat mij betreft kan deze subsidie direct weer heringevoerd worden om de woningmarkt tot creativiteit aan te zetten. Zodat het boek ook een vervolg krijgt…

 

Architecten_Lab

Als slotstuk kregen we Architecten_Lab voorgeschoteld, gastheer van deze eindpresentatie in de mooie Deventer Loods570. Vier architecten met hun eigen specialiteit hebben hierin hun krachten gebundeld.

Wie de programma’s TVLab en Streetlab kent, krijgt een idee van wat het Architecten_Lab doet. Ze snijden een maatschappelijk relevant onderwerp aan en organiseren een open lab-sessie. Zo analyseren ze wat er aan de hand is, hoe gebouwen hierop ingericht kunnen worden, en hoe deze toekomstbestendig gemaakt kunnen worden.

 

Kapstok

Hoe inspirerend de eindpresentatie ook was, het is slechts een startschot voor het echte werk.
Ik ben erg benieuwd waar de deelnemers over een jaar staan. Een reünie is voor Bouwlokaal misschien wel interessanter dan deze eindpresentatie. Om te kijken of het gewenste effect bereikt is, en daar de opleiding op bij te schaven.

De deelnemers hebben geleerd om zich te focussen op hun passie, en daar hun onderneming omheen te bouwen. Bouwlokaal zou in mijn ogen volledig ingericht moeten worden op (startende) ondernemers in de bouwwereld. Om de simpele reden dat Bouwlokaal meer is dan een stukje persoonlijke ontwikkeling. Juist het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden geeft deze ontwikkeling een andere dimensie.

Als je alleen ondernemers in je opleiding hebt, kun je het ondernemerschap ook verder uitdiepen.
In de eindpresentatie heb ik veel goede ideeën gezien, vooral het inhoudelijk scherpstellen van de ondernemingen kwam er prima uit. De uitwerking van een marketingstrategie, acquisitie en/of verdienmodel zag ik nog te weinig.

Dat de opleiding van toegevoegde waarde is voor ondernemers in de bouwwereld, staat voor mij wel vast. Zeker ook omdat ik genoeg mensen ken die hier baat bij zouden kunnen hebben.
Bouwlokaal is met recht een kapstok om je onderneming aan op te hangen.