Broodfonds: sociaal vangnet bij arbeidsongeschiktheid

broodfonds

Als ondernemer moet je iets met arbeidsongeschiktheid. Het idee dat er geen enkel vangnet is als er iets gebeurt staat gelijk aan een nachtmerrie. Op onderzoek naar een geschikte oplossing kwam ik al kruidenierend bij het Broodfonds uit. Een uitstekend alternatief voor de reguliere AOV.

Klassieke AOV

De klassieke AOV is namelijk duur, heel duur. In mijn geval (jonge vent van 38, gezond, en geen risicovol beroep) begint de premie op zo’n 200 euro en eindigt ie met 500 euro in de maand. Uiteraard is dit bedrag afhankelijk van verschillende factoren, maar toch. Schrale troost: deze kosten zijn aftrekbaar…

Broodfonds

Omdat ik dit soort bedragen veel te gortig vind, ben ik vorige maand naar een informatie-avond van het Broodfonds geweest. En ik moet zeggen dat het een enerverende avond was met veel lotgenoten, in combinatie met een doordacht concept. Samen met zo’n 45 andere ondernemers stort je maandelijke een x-bedrag op je eigen geblokkeerde rekening. Als er iemand ziek wordt (wachttijd 1 maand), dan krijgt diegene een schenking van de andere deelnemers (naar rato van de inleg). Je helpt elkaar dus door een ziekteperiode heen, voor een maximale periode van 2 jaar. Voor de beeldvorming: dit zou mij 77,50 per maand kosten bij gelijke opbrengst ten opzichte van de AOV. Tel uit je winst.

Regels en kleine lettertjes

Iedere ondernemer die minimaal 750-1000 euro winst maakt per maand en dit kan aantonen middels een recente jaaropgave wordt toegelaten, verder zijn er geen beperkingen qua gezondheidseisen of kleine lettertjes als er uitgekeerd moet worden.

De kosten zijn niet aftrekbaar zoals bij de AOV, want de inleg wordt gezien als eigen vermogen. Als dit vermogen maar genoeg groeit omdat er niet/nauwelijks zieken zijn, wordt de maximale buffer bereikt en kun je zelfs je maandelijkse inleg teruggestort krijgen.

Wel moet je nadenken over chronische ziekte die langer dan 2 jaar duurt. Een reguliere AOV met een wachttijd van 2 jaar is een optie, maar die blijkt bijna net zo duur te zijn als eentje met een wachttijd van 3 maanden. Andere optie is het afsluiten van een ongevallenverzekering die een bedrag uitkeert bij een ongeluk of ernstige ziekte. Of een hypotheekbeschermer die ervoor zorgt dat je je vaste lasten kunt blijven betalen bij arbeidsongeschiktheid.

Sociaal vangnet

Het Broodfonds is echter méér dan een slimme arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Het is een sociaal vangnet, gegoten in een soort ondernemersvereniging. Je helpt elkaar niet alleen bij ziekte, je komt ook regelmatig bij elkaar voor een netwerkborrel of andere activiteit met je mede-ondernemers. Het behoeft geen betoog hoe belangrijk een nieuw netwerk kan zijn voor een ondernemer. Iedereen kent je, weet wat je doet en zal je ook benaderen of naar je doorverwijzen als er werk te verdelen valt. Bovendien is er sociale betrokkenheid, en vertrouwen.

Misbruik

Mijn twijfels over eventueel misbruik van het Broodfonds zijn dan ook op slag verdwenen. Geen enkele ondernemer zal een relatie met een regionaal netwerk, en de opgebouwde goede naam, op het spel zetten. Dit blijkt ook uit de cijfers: op dit moment zijn er zo’n 130 broodfondsen actief, het gemiddeld ziekteverzuim is 1%.

Interesse gewekt? Kijk voor meer informatie op broodfonds.nl

bouwkundePro

ing. Maurice van Dinther