’t Ravelijn in Steenwijk: ingetogen en duurzaam bouwen
Omschrijving
Het Ravelijn in Steenwijk is een school voor speciaal onderwijs. Daarom is de architectuur ingetogen, met weinig prikkels en een duidelijke vormentaal. Daarnaast is het gebouw duurzaam uitgevoerd, met een hoge isolatiewaarde, luchtdichtheid en PV-cellen op het dak.
Project details
- Onderdelen : Bouwkundige uitwerking en projectbegeleiding
- Bureau : AGS Architects International
- Architect : Sandra de Leij (Projectarchitect)
- Omvang : ca. 2800 m² BVO
- Oplevering : medio 2013
- Categorie : onderwijs,
Architectuur
Programma
Het Ravelijn in Steenwijk is gebouwd voor speciaal onderwijs. Daarnaast is er een gymzaal in het programma van eisen opgenomen die ook ’s avonds gebruikt moet kunnen worden door verenigingen. Tenslotte hebben wij hier te maken met het feit dat het gebouw zowel aan het spoor ligt als aan een openbare groenzone.
Duidelijke vormentaal
Voor het ontwerp was het vooral van belang dat het een duidelijke vormgeving en routing heeft en niet al te prikkelend is voor de leerlingen. Dit is geaccentueerd in de vormentaal en de bewegwijzering in het gebouw. In verband met de geluidsbelasting is de gymzaal aan de spoorzijde gelegd, en direct toegankelijk gemaakt vanaf het parkeerterrein om avondgebruik mogelijk te maken. Verder is het gebouw zo compact mogelijk gehouden om de openbare groenzone en zicht voor de omwonenden zoveel mogelijk in tact te laten.
Duurzaam bouwen
Duurzaamheid is een nadrukkelijk thema in het gebouw, dat ook gesubsidieerd werd door gemeente en provincie. Het duurzaamheidsaspect is integraal in het ontwerp opgenomen, door middel van overstekken met vaste lamellen, het toepassen van hoge isolatiewaarde, hoogwaardige kozijnen en trippleglas. Het dak is voorzien van witte dakbedekking met PV-cellen.
Bouwkundige uitwerking en projectbegeleiding
Namens AGS Architekten verzorgd door bouwkundePro.
Integratie van duurzaam bouwen
Dit project is volledig gemodelleerd in Revit Architecture. In het voortraject lag vooral de uitdaging in de integratie van duurzaamheidsaspecten. Zo hebben wij met hoogwaardige isolatie (Rc=5,0) voorkomen dat de spouwmuren moesten worden opgedikt, hetgeen weer ten goede kwam aan het netto gebouwoppervlak.
Hoogwaardige kozijnen, beglazing en luchtdicht bouwen
Daarnaast zijn hier aluminium kozijnen toegepast die een hoge isolatiewaarde haalt zonder concessies te doen aan de detaillering. Het trippleglas moest niet alleen een hoge u-waarde hebben, maar ook nog eens voldoen aan de geluidsreductie-eisen die als gevolg van de ligging aan het spoor zijn gesteld. Tevens moest in de bouwkundige detaillering een hoge luchtdichtheid (Qv10<0,4) gerealiseerd worden en dubbele kierdichting worden toegepast. Tenslotte wordt er energie opgewekt middels PV-cellen op het dakvlak.