De opbrengst van de BIM Praktijkdag 2017

BIM Praktijkdag bouwkundePro

Kennis delen, nieuwe contacten maken, ervaringen uitwisselen en natuurlijk kennis opdoen. Dat is een geslaagde opbrengst voor een congres. Als je zelf onderdeel bent van het programma, zoals ik tijdens de BIM Praktijkdag 2017, geldt dit in overtreffende trap. In dit blog lees je wat er komt kijken bij het houden van een lezing, en waar je het allemaal voor doet.

Een goed verhaal

Je staat niet elke dag voor vijfhonderd mensen in de Jaarbeurs. Dus een goede voorbereiding is het halve werk. Om te beginnen een goed verhaal, zoals ik al uiteengezet heb in mijn vorige blog: een voorproefje op de BIM Praktijkdag. Anekdotes, valkuilen en verbeterpunten zijn veel interessanter dan jezelf op de borst kloppen hoe goed het proces verlopen is.

Het verhaal heeft een rode draad, het “laveren tussen starters en early adopters”. Het steeds aanpassen op de verschillende BIM niveaus van de bouwpartners waar je mee te maken krijgt. Dit kwam terug in de kop en staart van het verhaal, zodat het een kloppend geheel wordt. Zoals je ook in bijvoorbeeld een blog doet 😉

Testen

En dan testen! Eerst intern bij Inbo, voor veertig mensen waarvan een deel ook aan de Rabobank in Eindhoven heeft gewerkt en dus het project kent. De feedback die er kwam, gebruikte ik om de presentatie nog beter te maken.

Eén collega kwam met de briljante woordspeling dat het LOD niveau ook wel gezien wordt als de “Level of Discussion”. In de presentatie heb ik dit laten terugkomen door twee LOD-niveaus te introduceren: bestek (ontwerpmodel) en uitvoering (assemblagemodel). De rest is…. Level of Discussion.

Test II vond plaats bij een presentatiecoach. Zij weet niets van bouwen, maar wel hoe je je verhaal moet presenteren. Met haar heb ik vooral gewerkt aan een overtuigende kop en staart.

En tenslotte test drie voor het thuisfront, vanwege hun betrokkenheid.

De presentatie

Op een gegeven moment had ik het voor elkaar dat de presentatie alleen maar uit plaatjes bestond. Als je je goed voorbereidt, heb je geen teksten op je sheets meer nodig. Een powerpoint presentatie is immers geen auto cue. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat niet elk onderwerp geschikt is om alleen met beelden te presenteren. Zo was er tijdens het congres een lezing over de juridische kant van BIM, en daar was precies één plaatje in te ontdekken. Op verzoek van de organisatie.

Een goede voorbereiding uit zich op het moment suprême. Dan lijkt de zaal ineens een stuk kleiner dan gedacht, valt het aantal mensen eigenlijk ook wel mee, ben je niet de enige die een microfoontje krijgt en het belangrijkste, ben je niet zo nerveus.

Contacten

Het leukste aan een lezing houden is dat je loon naar werken krijgt. Zo werd ik aangesproken door iemand van een architectenbureau waar iedereen wel zou willen werken. Ik nam de complimenten in ontvangst, we wisselden ervaringen uit, en voor we het wisten waren alle broodjes op. Daar hadden meer mensen last van trouwens, een gebrek aan broodjes.

Het is ook nuttig om mensen te ontmoeten die je alleen kent van LinkedIn, en natuurlijk bij te praten met oude bekenden. De mensen die je niet spreekt, maar wel heel interessant voor je kunnen zijn, hebben in ieder geval mijn presentatie in hun mailbox. Een afspraak is zo gemaakt.

Kennis

Omdat ik ’s morgens al aan de beurt was, heb ik de rest van de dag achterover mogen leunen en genieten van mooie lezingen tijdens de BIM Praktijkdag. En nuttig ook, zoals de introductie van de USO, de Uniforme Sparings Opgave. Na een goedkeuringsprocedure van de constructeur, worden geaccordeerde sparingen in één beweging in het constructieve dan wel bouwkundige model geplant. Zo hou je controle over de sparingen.

Verder zag ik twee architectenbureaus die met herkenbare problemen te maken kregen. Het uitwerken van een bestaand gebouw blijft vooralsnog een uitdaging. En de integratie van een constructief model in een ontwerpproces met wijzigingen ook. Om dit in de hand te houden modelleren veel architectenbureaus de constructie mee, totdat het ontwerp definitief is en het constructieve deel kan worden overgedragen.

Waar we toch ook zo langzamerhand vanaf moeten, is het sturen op 2D output. Het gaat steeds meer om het BIM model, en om de informatie die je eruit moet kunnen halen. Dat werd nog eens onderstreept door het BIM Loket, dat het Nationaal Model BIM Protocol en Uitvoeringsplan presenteerde.

De opbrengst van de BIM Praktijkdag 2017

Alle lezingen zijn te downloaden via “Presentaties BIM Praktijkdag 2017”. Dat is al de eerste opbrengst: een kruiwagen vol kennis en ervaringen.

Verder zijn daar naamsbekendheid, nieuwe contacten en leuke gesprekken bij gekomen, die wellicht tot een samenwerking kunnen leiden in de toekomst. Wie weet?