Flexibele schil voor architecten

Flexibele schil voor architecten

De wereld om ons heen is aan het flexibiliseren. Bezit is geen vanzelfsprekendheid meer, het gaat om het comfort. Waarom zou je bijvoorbeeld een auto kopen als je ‘m ook kan leasen. Of je pakt incidenteel een flexauto als je ‘m nodig hebt. Wel het comfort, zonder het daadwerkelijk te bezitten. Deze omslag is ook in de bouwwereld voelbaar: vast is niet meer, flexibiliteit is de norm. Een flexibele schil biedt uitkomst.

Vast dienstverband

Mijn vader werkte 40 jaar voor dezelfde baas. Dat was vroeger een vanzelfsprekendheid. Tegenwoordig komen studenten als ondernemer van school af. Op de universiteit ontwikkelen ze een nieuw product en leren ze het ondernemerschap. Ze studeren af en zetten vervolgens het product op de markt.

Nu gaat mij dat wat ver, maar het contrast is duidelijk. De trend van flexibiliteit en het individu is niet meer te stoppen. Ik ben nog van de generatie die eerst veel ervaring heeft opgedaan in loondienst, en nu deze ervaring benut als zelfstandig ondernemer. Een beetje van twee werelden.

Crisis als aanjager

Deze omslag is versneld door de crisis, en dan met name door de waardedaling van een vast contract. Wat zeg ik: het faillissement. Door alle onzekerheden formeren bedrijven steeds meer een flexibele schil rond een vaste kern. Waarbij de kern steeds kleiner wordt, en de flexibele schil steeds groter.

De vaste kern bewaakt de bedrijfscultuur en wordt steeds slimmer door de passanten die kennis brengen, halen en daardoor zichzelf steeds blijven ontwikkelen. De werkvloer wordt een kruisbestuiving met een frisse wind van vernieuwing.

Zelfstandig professionals en interimmers zijn niet vastgeroest maar gaan projectmatig aan de slag. Niet voor een baas, maar voor een opdrachtgever. Een essentieel verschil.

Bij ziekte worden ze niet betaald, dus zijn ze nooit ziek. Nou ja, bijna nooit. Ik hoorde laatst op een informatie-avond van het Broodfonds (AOV-voorziening voor zelfstandigen) dat het ziekteverzuim onder de leden 1% was. Ik bedoel maar…

Projectteams

Ook voor het samenstellen van projectteams wordt steeds meer gewerkt met flexibel personeel. Welke expertise heb je voor een bepaald project nodig? Zet die mensen bij elkaar en je komt tot een doel- en resultaatgericht team dat efficiënt werkt en weet wat er gevraagd wordt.

Je ziet het ook in de bouw-, en dan met name in de BIM-wereld gebeuren: het bouwteam doet gezamenlijk het project op locatie. Ook hier is het doel een kruisbestuiving te bewerkstelligen van kennis. De lijnen tussen architect, constructeur, aannemer en installateurs zijn zo kort, dat er in no-time een integraal afgestemd gebouw is gemodelleerd.

Om dit praktisch mogelijk te maken moet je overal kunnen inloggen op het bedrijfssysteem, in een cloud-achtige omgeving. Inderdaad, zelfs de vaste werkplek is aan het flexibiliseren.

Flexibele schil voor architecten

De architectenwereld, waar ik me in beweeg, is misschien wel het beste voorbeeld van de drang naar flexibilisering. De branche heeft hele harde klappen gehad in de crisis, en nog steeds hoor ik heel verschillende geluiden over het intreden van het herstel. Ze hebben vaak alleen de vaste kern nog over waar het werk mee gedaan moet worden.

Projecten liggen al jaren te wachten om gestart of vervolgd te worden. Daar komt bij dat opdrachtgevers tegenwoordig opdrachten per fase verstrekken, wat de onzekerheid alleen maar groter maakt. Het kan dus zijn dat je na het afronden van het Definitief Ontwerp aan de kant gezet wordt en plaats moet maken voor een ander bureau. Of na afronding van deze fase eerst een paar maanden moet wachten en dan hoort dat je ook de besteksfase mag doen. Jippie! Maar dan wel binnen de oorspronkelijke planning. Welkom in de wereld van hollen of stilstaan.

Wat zou het dan ontzettend handig zijn als je een aantal mensen achter de hand hebt om het bureau tijdelijk mee op te plussen, zeker gezien de bijkomende voordelen. Voor je gevoel een extra Revit modelleur op kantoor, in werkelijkheid ook een flexibele zelfstandige die ervaring, kennis en kunde brengt. Geen vast personeel, maar wel het comfort ervan.

bouwkundePro

ing. Maurice van Dinther