BIM: Waarom investeren in Solibri?

Solibri Modelchecking

De BIM coördinator wordt steeds belangrijker in het huidige bouwproces. Wat zo iemand in ieder geval moet kunnen, is werken met Solibri. Dit is een programma waarin modellen samengevoegd en met elkaar vergeleken worden in een open BIM formaat (IFC). Een omgeving waarin alle informatie samenkomt. Ik heb de cursus gevolgd, maar waarom zou ik duizenden euro’s investeren in dit programma?

 

Solibri voor de architect

Als je bij een architectenbureau werkt, heb je een coördinerende taak in de ontwerpfase. Je zorgt ervoor dat het bouwkundige, constructieve en installatietechnische ontwerp naadloos op elkaar passen. Dit deed ik al ver voor het huidige BIM tijdperk.

De situatie is in die zin onveranderd: de architect is nog steeds verantwoordelijk voor een goede afstemming. Alleen is het nu BIM coördinator en heeft hij nu de beschikking over professioneel gereedschap, dat hij naast zijn bouwkundig inzicht kan toepassen: Solibri.

Deze software leent zich ook uitstekend voor de kwaliteitscontrole van je model: het model moet voldoen aan de spelregels van de BIM Basis ILS. Je checkt je het model voordat het de virtuele deur uit gaat. Zoals je ook je tekeningen grondig naloopt voordat je ze gaat verzenden.

Het programma lijkt perfect in mijn werk te passen om een ontwerppuzzel op te lossen en de kwaliteit van het bouwkundig BIM model te waarborgen.

 

Solibri voor de aannemer

Beland je vervolgens in de uitvoeringsfase, dan zie je dat de werkvoorbereiding van de aannemer ook veel met Solibri doet. Om dezelfde reden als de architect: het afstemmen van disciplines. De nieuwe, moderne, werkvoorbereider krijgt geen platte tekeningen maar deelmodellen van zijn leveranciers. Van prefab beton tot kanaalplaatvloeren, van kozijnen tot complete gevelsystemen. De aannemer kan zo zijn project al virtueel bouwen.

Voor bouwbedrijven is de Information Take Off (ITO) tevens van groot belang. Een ITO kan worden gebruikt voor het uittrekken van hoeveelheden, voor verwerking richting werkvoorbereiding, calculatie en planning.

Volgens KUBUS, de distributeur van dit Finse programma in Nederland, gebruikt nagenoeg de gehele top vijfentwintig grootste aannemers Solibri in het bouwproces. Dat zal niet voor niets zijn.

 

Clashen

De software staat vooral bekend om het kunnen “clashen” van modellen. Als er een installatiekanaal door een wand gaat, en er is geen sparing voor opgenomen, krijg je een melding. De clash. Het zal je niet verbazen dat er heel veel clashes gedetecteerd worden, zeker als je alle afwijkingen tot op de millimeter nauwkeurig wilt zien.

Aan de BIM coördinator de schone taak om het kaf van het koren te scheiden, en tijdens de clashsessies met relevante issues te komen voor de modelleurs van de diverse partijen. Deze sessies worden tweewekelijks georganiseerd, en geven grip op het modelleerproces van alle teamleden.

Clashes worden gecommuniceerd via BCF, een soort slideshow met fragmenten uit het model waarop de problemen te zien zijn. Per issue wordt in de BIM-sessie overlegd wie deze dient op te lossen. De modelleur kan via Solibri precies zien waar hij zijn moet in zijn model om het probleem aan te pakken, en communiceert dan via BCF weer terug dat de clash verholpen is. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je dit soort communicatie ook nog eens in de cloud laten plaatsvinden, met BIMcollab. Dan heb je echt een krachtige formule in handen voor samenwerking en communicatie in een BIM omgeving.

In deze video wordt in een minuut duidelijk wat de kern van Solibri is:

Meer dan clashen

Naast het clashen kun je ook zoeken naar zaken die er niet zijn… Het zou natuurlijk wel aardig zijn als een balk boven een kolom uit komt en niet ernaast. Of dat er onder een kolom een poer staat.

Als een deelmodel gewijzigd is, kun je deze onder de oude versie leggen. En Solibri zoekt de verschillen. Tenslotte is het zelfs mogelijk het programma van eisen te toetsen en te checken of het plan aan het bouwbesluit voldoet.

Kortom: alle mogelijke informatie is uit de modellen te halen. Alleen moet het er wel in zitten…

 

Opzetten BIM model

Om je model van de juiste informatie te voorzien, bestaat de BIM Basis ILS. Deze Basis Informatie Leverings Specificatie geeft aan wat er aan informatie in het model moet worden opgenomen. Niet moeilijk, maar essentieel voor een goed verloop van het BIM proces.

Deze spelregels zijn in basis verder toegelicht in mijn artikel “Hoe je een goed BIM model opbouwt”. In dit blog vind je ook tips om je model goed te exporteren naar IFC, het bestandsformaat waarin de BIM-wereld uitwisselt. Zodat alle informatie weer uit te lezen is in Solibri. Om deze dan weer te toetsen op juistheid en compleetheid.

Er is ook een infographic beschikbaar op deze website, waarin mijn praktijkervaring is verwerkt in de BIM Basis ILS. Heel handig, en vrij te downloaden.

Download de BIM Basis ILS Infographic.

 

Marktkansen

In theorie klinkt het allemaal geweldig, maar de praktijk is nog lang niet zover. Ondanks dat deze BIM werkwijze al veelvuldig wordt toegepast, valt er nog een wereld te winnen. Want lang niet iedereen in de bouwketen werkt in 3D, in BIM, of met de Basis ILS. Laat staan dat ze hun modellen ook clashen en toetsen in Solibri.

Daarom weet ik zeker dat ik mijn investering dubbel en dwars zal terugverdienen.