Uitbreiding en interne verbouwing Poolster Oss

  • slide0
  • slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5
  • slide6
  • slide7

Description

Het project omvat een interne verbouwing om het totale gebouw weer als eenheid te laten fungeren, met een overzichtelijke routing. Daarnaast is het gebouw uitgebreid met 4 klaslokalen in een flexibel unitsysteem, om in te kunnen spelen op toekomstige krimp in het leerlingenaantal.


Project details

  • Onderdelen : Bouwkundige uitwerking
  • Architect : MIJN ARCHITECT
  • Omvang : ca. 600 m² BVO (uitbreiding)
  • Oplevering : medio 2015
  • Category : onderwijs,

Architectuur

Voor de gemeente Oss heeft MIJN ARCHITECT de basisscholen carrousel ontworpen en begeleid. De Poolster was de laatste van drie te verbouwen gebouwen. In een deel van het gebouw is Montessorischool Elzeneind gevestigd, waarvoor de bestaande lokalen een uitbreiding moesten krijgen. Naast het Montessori-onderwijs zitten de Sterrenschool van NUT Oss en Het Buitenschoolse Net in dit gebouw.

Terugbrengen van de eenheid

Het bestaande gebouw was een aaneensluiting van aan- en verbouwingen, gekenmerkt door houten schrootjes en een onoverzichtelijke indeling. Om ruimte en overzicht te creëren heeft de architect wanden weggehaald uit de centrale aula. Daarnaast werden gangen deels verlegd om een overzichtelijke routing mogelijk te maken. De houten schrootjes in het centrale deel zijn zwart geschilderd, waardoor een zwart-witte kleurstelling ontstond als buiten.

Unit-bouw uitbreiding

De uitbreiding is met Barli-units uitgevoerd, waarbij het ontwerp niet of nauwelijks beperkt is. Door te kiezen voor zwart metselwerk en (demontabele) witte beplating, vormt de nieuwbouw een eenheid met de bestaande school. Rondom de bestaande school is het metselwerk wit of zwart, evenals de kozijnen. In zowel de nieuwbouw als de uitbreiding aan de pleinzijde zorgen houten kolommen voor een natuurlijke uitstraling.

Bouwkundige uitwerking

Namens MIJN ARCHITECT verzorgd door bouwkundePro.

3D uitwerking van het bestaande gebouw

Dit project is volledig gemodelleerd in Revit Architecture. Vooral de uitwerking van de bestaande school, met alle verbouwingen, uitbreidingen en hoogteverschillen, vormde een uitdaging. Door de bestaande school compleet te modelleren werd een helder inzicht verkregen van hoe het bestaande gebouw in elkaar zit.

Slooptekeningen genereren

Het project is in fasen opgedeeld in Revit. Bestaande wanden in de aula zijn in de fase “nieuwbouw” virtueel gesloopt. Dit maakt het mogelijk door middel van een filter slooptekeningen te genereren.

Nieuwbouw en detaillering

De uitwerking van de nieuwbouw is gebaseerd op het grid van Barli uit Uden. De schuine lijnen en de vliesgevels vormden geen beperking voor het unitsysteem. De detaillering van het project is ook in Revit opgezet, waarbij het model als onderlegger diende voor de 2D details.