Tandheelkundig centrum Doetinchem

  • slide0
  • slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5
  • slide6
  • slide7
  • slide8

Description

Ingenieuze split-level praktijk met 10 behandelruimtes en nevenfuncties zoals receptie, wachtruimte en personeelsruimte. Een lange lichtstraat vormt de scheiding tussen behandelruimtes en de rest van het gebouw. Door de nevenfuncties op te tillen, is er extra parkeermogelijkheid op het beperkte kavel gecreëerd.


Project details

Architectuur

Het tandheelkundig centrum in Doetinchem omvat tien behandelruimtes plus bijbehorende ondersteunende voorzieningen zoals receptie, wachtruimte en personeelsruimten. De kavel mocht voor een beperkt deel bebouwd worden, waarbij de voorgevel bebouwingsgrens in relatie tot de aangrenzende voorterreinen ver naar achteren is gelegen. Daarnaast moest het parkeren ten behoeve van de praktijk op eigen terrein plaats vinden.

Splitsing behandelruimtes en ondersteunende voorzieningen

De behandelruimtes zijn in twee lagen aan de voorzijde van het gebouw gesitueerd. Aan de achterzijde is de verdieping met ondersteunende voorzieningen een halve verdieping opgetild, waardoor deze in hoogte tussen de behandelruimtes ligt. Parkeren is achter het gebouw gesitueerd, deels onder de opgetilde verdieping. De entree, een ruimte over twee lagen aan de oostzijde van het gebouw is overhoeks op de benaderingsrichting georiënteerd. Aan de westzijde van het gebouw bevinden zich de personeelsruimten. De koffiekamer, twee verdiepingen hoog, grenst aan de privé-tuin.

Bouwkundige uitwerking en projectbegeleiding

Namens Van de Looi en Jacobs Architecten verzorgd door bouwkundePro.

Split-level

Het tandheelkundig centrum vroeg om een ingenieuze uitwerking. Omdat het een open split-level gebouw betreft met daartussen een trapopgang en vide, was het een uitdaging om de installaties van de voorkant naar de achterkant van het gebouw te krijgen. Uiteindelijk zijn onder het trapbordes 3 doorvoerkanalen gerealiseerd. Twee voor de luchtbehandeling, en 1 voor alle elektra en cv componenten.

Zichtwerk prefab beton

Daarnaast kent het gebouw aan de voorzijde een flink overstek van zo’n twee meter, van zichtwerk prefab beton. Ook de grote glasoppervlakken zijn herkenbaar vanuit de filosofie van Van de Looi en Jacobs Architecten, evenals de houten vliesgevels en de moduulsteen. Hier zijn zelfs de wandcontactdozen afgestemd op de moduulmaat van de steen. Dit soort details maakt het gebouw tot een integraal en vernuftig ontwerp, dat bijna de Achterhoek Architectuurprijs in de wacht sleepte.

Later is de tandartsenpraktijk nog uitgebreid, in dezelfde architectuur, door dezelfde architect.