Groevenbeek college Ermelo uitgebreid met kunstvleugel

  • slide0
  • slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5
  • slide6
  • slide7

Description

Een opvallende kunstvleugel met een verdiepte aula, muzieklokalen, artistieke deuren, etalages in bestaande gevelopeningen, en een brede lichtstraat. Toch vormt de uitbreiding een eenheid met de rest van het complex.


Project details

Architectuur

Opvallen in de eenheid

De uitbreiding van het Groevenbeek college moest enerzijds opvallen omdat het een kunstvleugel betrof, en anderzijds een eenheid vormen met de rest van het gebouw dat al verschillende malen was uitgebreid. Omdat er centraal in de uitbreiding een aula moest worden gerealiseerd is ervoor gekozen deze verdiept te leggen zodat de dakrand gelijk gehouden kon worden met de rest van het complex.

Lichtstraat en kunstaccenten

Om voldoende daglicht in de aula te krijgen is over de volle lengte van de aula een lichtstraat ontworpen, met daaronder “etalages” als vervanging voor bestaande gevelopeningen. Een mooi accent op het kunstgehalte van deze vleugel is de bewerking die een aantal binnendeuren heeft ondergaan. Dit zijn nu hangende kunstwerken geworden.

Bouwkundige uitwerking en projectbegeleiding

Namens AGS Architekten was de uitwerking en projectbegeleiding in handen van bouwkundePro.

Afstemming op bestaand gebouw

Bij een uitbreiding is de afstemming op het bestaande gebouw in combinatie met behoud van het beeld dat wij voor ogen hebben, een uitdaging. Dat begint al bij de constructie, die eenzelfde structuur moest volgen als het bestaande deel, ook al komt dit niet altijd even logisch uit.

Brandwerend staaldak en lichtstraat

Tevens vroeg de brandcompartimentering veel aandacht, met name de brandwerende lichtstraat en het brandwerend uitvoeren van het zichtwerk staaldak. Door te kiezen voor een zeer lichte opbouw met geteste isolatie in deze toepassing, is het gelukt om het zichtwerk staaldak te behouden. Hierdoor heeft de aula de maximaal mogelijke hoogte gekregen. De voedingen voor de verlichting zijn over het staaldak gevoerd en zowel de hemelwaterafvoeren als de noodoverstort zijn ingenieus verwerkt in de detaillering langs de lichtstraat.