De Kroon in Deventer: 2 werelden, 1 architectuur

Architectuur

 

Bureau: AGS Architects International

Projectarchitect: Sandra de Leij

Omvang: ca. 6500 m² BVO

Oplevering: 2009

 

De Kroon Deventer

De Kroon in Deventer is een school voor speciaal onderwijs en biedt plaats aan SBO Panta Rhei, SO de Ambelt en NV DOS, die de NOC*NSF sporthal beheert. Deze wordt overdag door de scholen gebruikt, 's avonds door diverse verenigingen.

 

Kindvriendelijke leeromgeving

In het ontwerpproces was het belangrijk dat er een gestructureerde, rustige (prikkelarme), veilige en kindvriendelijke leeromgeving gecreëerd zou worden. Daarnaast moest het gebouw een eenheid vormen, ondanks het multifunctionele programma van eisen. Dit is gelukt door toepassing van dezelfde materialen (metselwerk binnen en buiten) en de doorlopende voorgevelpui en dakranden in de overgang van school naar sporthal.

 

Eenvoudige en flexibele gebouwstructuur

De gebouwstructuur is eenvoudig van opzet, met een duidelijke routing rondom de patio. In deze patio kunnen de kleinste kinderen veilig spelen en tevens is het een duidelijke herkenningspunt in het gebouw, samen met de aan de patio grenzende aula. Deze aula is weer schakelbaar met de kantine voor de sporthal en daarom multifunctioneel inzetbaar. De sporthal is op te delen in 3 gymzalen en ook de tribune, die boven de kleedruimten is gesitueerd, is af te sluiten ten opzichte van de sporthal.

 

Architectuur

De architectuur is aan de buitenzijde speels, springerig en aanwezig, net als de kinderen in de school. Binnen is het een oase van rust en veiligheid, een prettige leeromgeving voor kinderen, docenten en sporters

Bouwkundige uitwerking en projectbegeleiding

 

Namens AGS Architekten heeft bouwkundePro de bouwkundige uitwerking en inhoudelijke begeleiding verzorgd voor dit project.

 

Aula met zichtwerk staaldak

Op bouwkundig vlak zat hier vooral de uitdaging in de uitwerking van de aula, de aangrenzende kantoren en de kantine. Met name door het zichtwerk stalen dak, waarbij de afmetingen zijn afgestemd op de profilering van de dakplaat. Het dakpakket is onzichtbaar bevestigd op het stalen dak, en ook de 60 min. brandscheidingen zijn zonder aantasting van het beeld uitgevoerd. Ook de maatvoering van de MBI schoonmetselwerk in het hele gebouw en de geluiddichte aansluiting op ronde kolommen vroegen de nodige aandacht.

 

NOC*NSF sporthal

De sporthal is groter dan 1000 m², maar door een berekening is aangetoond dat de vuurlast binnen de norm blijft waardoor geen extra maatregelen nodig bleken te zijn. Tevens moesten er bouwkundige maatregelen getroffen worden om de nagalm in de hal te beperken. Daarnaast hebben wij de sporttoestellen ingepast in de bouwkundige detaillering, evenals de ophijsbare wanden. De luchtbehandelingskasten zijn weggewerkt achter een roosterwand naast het Cruijffcourt.

 


bouwkundePro
rechterhand voor architecten en ontwikkelaars