3D componenten in BIM voor leveranciers

3D componenten BIM

Integraal ontwerpen is meer dan ooit een thema in de bouwwereld. Maar hoe komt dit tot uitdrukking in de praktijk? Mijn ervaring is dat het met horten en stoten gaat, omdat partijen de vraag achter de vraag niet zien. Dus worden er ad hoc oplossingen gezocht, in plaats van verder te kijken. In dit artikel mijn bevindingen als het aankomt op het maken van 3D componenten voor leveranciers die mee willen/moeten met BIM. En natuurlijk ook adviezen voor leveranciers die hiermee worstelen.

Het nut van 3D componenten in BIM

Onlangs werd er op Cobouw.nl een oproep gedaan aan leveranciers, om toch vooral 3D componenten (lees: Revit families) aan te leveren. Handig voor architecten, onmisbaar voor aannemers die in een BIM model werken. Deze oproep werd niet zomaar gedaan: leveranciers ondernemen op dit moment alleen actie als ze gedwongen worden door een aannemer.

Zo sprak ik onlangs een leverancier die zo’n vraag kreeg. Mij werd verzocht om het Revit model om te zetten naar AutoCad, waarna ze de werktekeningen op een traditionele manier konden opzetten. Vervolgens moest ik deze werktekeningen weer omzetten naar Revit families, zodat de aannemer deze in zijn BIM model kon plaatsen. Een typische ad-hoc oplossing om de aannemer van dienst te zijn.

Informatie overdragen met Revit families

Als je dan doorvraagt, blijkt dat deze leverancier 3D componenten heeft laten maken door een niet nader te noemen grote speler. Alleen wisten ze niet wat voor families ze gekregen hadden, en toen dat uiteindelijk duidelijk werd bleken deze niet te voldoen aan de verwachtingen. De componenten waren ouderwets over de schutting gegooid. Van die hokjesmentaliteit willen we nu juist af!

Ander voorbeeld. Een leverancier vraagt een aantal offertes op, ook bij mij, om hun componenten om te zetten naar Revit families. Omdat ze de beweging in de markt opgemerkt hebben, hoewel de vraag nog maar mondjesmaat is. Prima insteek, zou je zeggen. Ze schrokken echter van de prijs, hoewel ik die van mij wel vond meevallen ;-) Hoe dan ook: zij overwegen een stagiaire in te zetten om simpele componenten te maken zonder poespas.

Maar om die poespas gaat het juist als je integraal wilt ontwerpen! Het zou namelijk wel aardig zijn als er connectoren aan de componenten zitten, zodat installateurs deze virtueel kunnen aansluiten in Revit MEP. Met de juiste diameter. Of dat er automatisch wandsparingen worden gemaakt om bijvoorbeeld lucht aan te zuigen. Of dat je luchthoeveelheden kunt toekennen voor je ventilatiebalans. Het gaat dus niet alleen om dat componentje, maar vooral om wat je erin stopt. Informatieoverdracht: daar staat de I voor in BIM…

Zelf Revit families implementeren

Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden. Zo heb ik voor een liftenleverancier een range families gemaakt, waarbij alle liftonderdelen aan elkaar gekoppeld (genest) zijn. Zo past de cabine zich aan aan de afmetingen van de liftschacht, passen de deurmaten zich aan aan de liftbreedte, past de ophanging zich aan aan de liftdiepte, wordt automatisch de vloersparing gemaakt, kun je kiezen voor een type deur, een dak op de liftschacht, paneelvullingen (glas of dicht), paneelverdelingen, materialen en kleuren. Kortom: je kunt aardig wat informatie kwijt in een family.

En je voelt ‘m al aankomen: waarom gebruik je als leverancier zulke families niet zélf? Waarom blijven aanmodderen in AutoCad als deze intelligentie beschikbaar is? Dat gaan we dus inderdaad doen: de werkwijze volledig implementeren zodat deze liftenbouwer straks zélf tekeningen kan genereren uit deze families. Van offertestadium tot werktekeningen.

Advies voor leveranciers

Als je als toeleverancier met families gaat beginnen, denk dan goed na over wat zo’n component moet kunnen. Verplaats je in de doelgroep en ga na wat zij nodig hebben aan intelligentie. Veel leveranciers denken dat ze hun hele hebben en houden openbaar moeten maken, zoals een kok die z’n beste recept weggeeft. Een misverstand, gebaseerd op angst en onwetendheid. Het gaat om een goede informatie-overdracht om een integraal afgestemd ontwerp mogelijk te maken. Niet meer en niet minder.

Daarom is het ook erg belangrijk dat je grip houdt op het 3D component, en ziet wat je krijgt. Jij weet immers het meest over je product! En wie weet word je zo enthousiast dat je er zelf ook mee aan de slag wilt binnen je eigen organisatie…

bouwkundePro

ing. Maurice van Dinther